Homoseksuaaliset Kokoukset

Sihteeri espoo homoseksuaaliseen eroottinen hieronta kuopio

Konsultit alkoivat auttaa yritysten johtajia tässä tehostamisessa. Vuonna Yhdysvalloissa oli jo yli tuhat konsultointifirmaa. McKinsey — ei ollut maailman ensimmäinen konsultti, mutta hän teki konsulteista oikean ammattikunnan. McKinsey oli matemaattisesti hyvin lahjakas maatilan kasvatti — lähes kaksimetrinen, itsepäiseksi kuvailtu mies, joka ei arkaillut neuvoa muita. Toisten ihmisten saamattomuus oli hänelle jatkuva turhautumisen lähde.

Palvellessaan ensimmäisessä maailmansodassa sotatarvikkeiden hankkijoiden parissa hän järkyttyi järjestelmän organisaation huonoudesta ja hakeutui sodan jälkeen opiskelemaan kirjanpitoa yliopistoon. McKinseyn suuri idea oli, että kirjanpito voi paljastaa muutakin kuin vain voittoja ja tappioita. Hän ajatteli, että yrityksillä tulisi olla liiketoimintasuunnitelma ja niiden pitäisi selvittää, miten ja millä hinnalla tavoite saavutetaan.

Nykypäivänä tällaista pidetään selviönä, mutta luvun alussa ajatus oli uusi. Armour selvisi talousongelmista ja pysyi yhtenä Yhdysvaltain suurimmista yrityksistä luvun suuren laman aikana.

Lama ei pysäyttänyt myöskään McKinseyn kasvua. Päinvastoin samalla kun muun maan teollisuustuotanto putosi lähes puoleen, McKinsey kasvoi vauhdikkaasti: McKinsey sai tappouhkauksia, mutta yritysten silmissä hänen maineensa kasvoi. Konsultin ihannekuva alkoi muodostua: McKinsey ei viettänyt aikaa kotona, vaan oli aina töissä. Hän söi asiakkaiden luona lounaat ja lähes kaikki muutkin ateriat. Kulttuuri ja kirjallisuus eivät häntä kiinnostaneet, ja eliittiklubeille hän liittyi vain, koska niissä tapasi mahdollisia asiakkaita.

Ideaalin hioi täydellisyyteen McKinseyn seuraaja ja suuri ihailija Marvin Bower. Hän jopa nimesi kolmannen poikansa James McKinsey Boweriksi. Jotta McKinsey erottautuisi luvulla alati lisääntyvistä konsulttifirmoista, Bower kehitti McKinsey-hahmon.

Konsultin tuli olla persoonaton, työlleen omistautunut ja ehdottoman luotettava mies. Hän ei kaivannut mainetta ja kunniaa itselleen vaan yritykselle.

Asiakkaan yksityisasioita hän ei levitellyt koskaan. Hän oli käytökseltään itsevarma mutta tahdikas. Lisäksi hän oli hyvännäköinen.

Bower palkkasikin firmaan pääsääntöisesti komeita ja pitkiä miehiä. McKinsey-hahmon täydensi tarkka pukeutumiskoodi: Kokonaisuuteen kuuluivat pitkät sukat ja sukkanauhat, sillä Bower inhosi paljaan ihon näkemistä.

Jostain syystä kiellettyjen asioiden listalla olivat myös akryylisukat ja viikset. Kaikkien piti sopia yhtenäiseen joukkoon. Vielä luvun alussa McKinseyn konsulttien ei ollut suotavaa poistua toimistolta ilman takkia. Lisäksi Bower kehitti joukoilleen oman kielen. Ei customers  vaan clients , hän ohjeisti; ei worked at a job vaan played a role ; ei business vaan practice ; ei rules vaan values.

Yksi lempipaikoistani Helsingissä on Siltasaaren ranta. Pidän rannan leveästä puulaiturista, sen edessä keikkuvista veneistä, jopa Pitkänsillan kupeeseen parkkeeratun ravintolalaiva Flying Dutchin terassitrubaduurista.

Suomen sisällissota tammikuusta huhtikuuhun oli yksi Euroopan historian verisimmistä. Sodassa kuoli neljän kuukauden aikana 36 ihmistä. Hän oli aatelissuvun poika, juristi ja senaatin oikeusosaston jäsen, ja ilmiselvästi valkoinen. Vain muutama vuosikymmen sisällissodan jälkeen heidän sukunsa olivat yhdistyneet. Mitä täytyi tapahtua, että se oli mahdollista? Kirja on ollut hyllyssäni vuosia, mutta vasta itsenäisyyden juhlavuonna ryhdyin sitä kunnolla lukemaan.

Salakavalasti suomihälinä herätti kiinnostuksen oman suvun vaiheisiin. Lotilan kartanon Emil Blåfield meni naimisiin serkkunsa, Jutikkalan kartanon tyttären Annan kanssa. Emilistä tuli laamanni Pälkäneelle, jonne perhe muutti Myttäälän virkakartanoon.

Nuorin lapsi Valfrid August Vilhelm syntyi vuonna Kuten laamannin pojalle ja kartanon kasvatille sopi, Ville Blåfield lähti Pälkäneeltä lyseoon Hämeenlinnaan ja sieltä edelleen opiskelemaan lakia Helsinkiin.

Nuori juristi eteni jouhevasti urallaan. Hän pääsi senaattiin töihin jo muutama vuosi valmistumisensa jälkeen ja eteni talossa oikeusosaston kanslistiksi ja myöhemmin protokollasihteeriksi. Senaatti oli tuolloin kaksiosainen. Sen talousosasto vastasi nykyistä valtioneuvostoa, oikeusosasto korkeinta oikeutta. Vuosisadan vaihteen sortovuosina Suomessa voimistui entisestään fennomania — tai suomenmielisyys tai suomenkiihkoisuus, kuten termiä on suomennettu.

Blåfieldienkin sukua kuohutti vuoden asevelvollisuuslaki, jolla suomalaiset velvoitettiin Venäjän armeijan kutsuntoihin. Kun Ville aloitti uraansa nuorena lakimiehenä, alkoivat suomalaisuusliike ja suomalainen puolue jakautua konservatiivisiin vanhasuomalaisiin ja liberaaleihin nuorsuomalaisiin.

Nuorsuomalaiset, johon joukkoon Villekin tempautui, vastustivat myöntyväisyyspolitiikkaa Venäjän keisarin edessä. He puolustivat suomen kielen asemaa ja Suomen omaa perustuslakia.

Tämän päivän Suomesta katsoen nuorsuomalaiset olivat aatteellisesti sekarotuisia. Vaikka porvareita, he ajoivat muun muassa progressiivista verotusta, pakollista kansakoulua, yleistä äänioikeutta ja kaikille avointa yliopistoa. Kun Villen nuorsuomalaiset kaverit perustivat Helsingin Sanomien edeltäjän Päivälehden, hän osallistui talkoisiin ostamalla kuusi uuden suomenkielisen sanomalehden osaketta.

Myöhemmin hän kirjoitti lehteen oikeusaiheisia artikkeleita. Jälkeenpäin on vaikea sanoa, tekivätkö piirit, joissa Ville pyöri, hänestä poliittisesti aktiivisen, vai veikö poliittinen aktiivisuus hänet Helsingin porvarillisiin piireihin. Joka tapauksessa tuohon aikaan poliittisesti aktiivinen helsinkiläinen pääsi todella muokkaamaan yhteiskuntaa.

Monet nyky-Suomen rakenteista olivat jo piirrospöydällä. Ville istui luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä komiteoissa valmistelemassa Suomen uuden yksikamarisen eduskunnan perusteita ja yleistä oppivelvollisuutta. Hän oli kanta-asiakas hotelli Kämpin ravintolassa ja Kappelissa, joissa luvun vaihteen kulttuurieliitti vietti iltojaan.

Eräästä Kappelin illanvietosta on säilynyt pitkä kuitti seurueen grogeja. Kuitin toiselle puolelle hän oli pienellä, huolellisella käsialalla kirjoittanut pisimmän mahdollisen virkkeen, jonka seurue oli pilkkusääntöjä venyttäen keksinyt.

Tuomarina hän saattoi kirjata oikeuden pöytäkirjaan: Vasta 46 vuoden iässä Ville löysi puolison, 16 vuotta nuoremman Irene Aleksandra Nyqvistin. Pari sai kahdeksan vuoden sisällä viisi lasta. Perhe kiersi Villen töiden perässä Hauholla ja Mikkelissä, joissa hän toimi hyväpalkkaisissa viroissa läänintuomarina. Vuonna Ville palasi kuohuvaan Helsinkiin. Ehkä intohimoinen fennomaani näki mahdollisuuden päästä vaikuttamaan maansa kohtaloon sen historian tärkeällä hetkellä, ehkä poliittinen virkanimitys hiveli.

Tai sitten hän vain halusi takaisin Helsinkiin. Äitini äidin isän köyhästä torpparisuvusta ei löydy kirjallista historiatietoa samalla tavoin kuin Blåfieldeista, joista voi lukea sukuhistoriikin lisäksi vaikka aateliskalentereista.

Tutustuin Pölhöihin ensimmäistä kertaa vasta viime vuonna, kun äitini kokosi tarinoita omien isovanhempiensa vaiheista. Tekstikokoelmasta jäi mieleen tämä virke: Pappa oli kansalaissodassa punaisten puolella ja Elsa oli vienyt papalle salaa ruokaa punaisten piilopaikkaan. Isoisoisoäitini Ida synnytti harmaaseen torppaan Vihtorin nuoruudessa Suomi oli maatalousyhteiskunta vielä vuonna suomalaisista 75 prosenttia asui kaupunkimaisen asutuksen ulkopuolella. Kolmasosa kaikista tiloista oli torppareiden vuokraviljelmiä.

Väinö Linna kutsuu torppareita Täällä Pohjantähden alla -kirjoissa maaorjiksi. Työllä maksettuun vuokrasopimukseen ei kuitenkaan voinut luottaa. Torpparit joutuivat alati pelkäämään häätöä omalta kotitilalta. Usein torpparit eivät voineet lähettää lapsiaan kansakouluun, koska lastenkin piti tehdä työtä vuokratilalla.

Vaikeimpina vuosina torpissa nähtiin nälkää. Jopa kymmenlapsiset torppariperheet asuivat kaksihuoneisissa pirteissä. Vihtorin perheessä lapsia oli viisi. Vihtori oli vuotias, kun ensimmäinen maailmansota syttyi Euroopassa Sodan myötä Suomeenkin iski elintarvikepula ja ruoka-aineita alettiin säännöstellä. Torppareiden elämän kurjuus oli luvun alun suuria poliittisia puheenaiheita Suomessa. Sosiaalidemokraatit vaativat, että torppareille tulisi antaa oikeus lunastaa vuokratilansa.

Aluksi porvaripuolueet vastustivat, mutta vuosien debatin jälkeen kävi kuten tällaisissa oikeudenmukaisuuskysymyksissä politiikassa usein lopulta käy: Marraskuussa , suurlakon luomassa paineessa, P. Svinhufvudin porvarisenaatti alkoi lopulta valmistella torppareiden vapauttamista. Senaatin oikeusosaston jäsenenä istui Helsinkiin palannut Ville Blåfield. Voidaan sanoa, että senaatti toimi hetken liian myöhään. Epäoikeudenmukaisuuden kokemus maalaisköyhälistön keskuudessa oli saanut kasvaa liian pitkään.

Historioitsijat kiistelevät siitä, onko oikein esittää torppareiden ahdinko syynä kevään sodalle, mutta ainakin se loi maaperän kansan jakautumiselle ja punaisten radikalisoitumiselle.

Niin teki moni muukin. Työväenjärjestöjen ja -kaartien värväystoiminta kiihtyi työläis- ja maalaisköyhälistön parissa. Työväenyhdistyksiin perustettiin torpparien ja maatyöläisten ammattiosastoja. Aatteellisen herätyksen lisäksi värväytymisessä saattoi painaa rahakin: Mikkelinkin työväenkaarti alkoi järjestäytyä kesä-heinäkuussa Sen vastavoimaksi kaupunkiin muodostettiin valkoisten suojeluskunta, mutta työväenkaarti oli aluksi vahvuudeltaan nelinkertainen.

Tammikuussa Suomen punakaarteihin kuului noin 30 miestä. On vaikea sanoa, päätimmekö me jotain, jos niin mitä, ja keitä me silloin olisimme. Yläasteen lopulla luokkatoverit ehdottivat, että Anna menisi kouluterveydenhoitajalle. Heistä jokin oli pielessä. Niin olikin, mutta terveydenhoitajan luona käyminen tuntui Annasta turhalta. Mitä siitä olisi hyötyä, hän ajatteli. Kymmenen minuutin tapaaminen ei muuttaisi mitään, ja hänelle tapahtuvat asiat olivat joka tapauksessa sellaisia, ettei kouluterveydenhoitaja niille paljon mahtaisi.

Annaa oli kiusattu viidennestä luokasta lähtien. Ala-asteen kaksi viimeistä vuotta olivat olleet erityisen vaikeita. Hän tunsi elävänsä maailmassa, jossa kukaan ei kuullut häntä, vaikka samalla hän oli koko ajan huomion kohteena. Hän yritti menestyä koulussa ja parhaansa mukaan miellyttää muita. Kuudennella luokalla hän kutsui kaikki kiusaajat syntymäpäivilleen. Yläasteella hän vaihtoi koulua vanhempien ehdotuksesta, mutta nimittely, ulkopuolelle jättäminen ja tunteilla leikittely jatkuivat uudessa paikassa.

Esiintymispelko kasvoi vähitellen sietämättömäksi. Lisäksi oli nyt sellainenkin seikka, että joku oli virittänyt hänen jalkojensa ympärille näkymättömän narun, joka veti kohti läheistä metsää.

Siellä liikkui hahmoja puiden lomassa. Näiden asioiden selittäminen muille tuntui työläältä. Kun hän yritti esimerkiksi kertoa kuulemistaan äänistä, tuntui etteivät vanhemmat täysin ymmärtäneet. Joskus ääni saattoi tulla päähän ja kadota silmänräpäyksessä. Sitten Anna mietti ääntä tuntikaudet. Kun hän koetti selittää häivähdyksenomaista kokemusta äidille, oikeiden ilmausten löytyminen oli vaikeaa. Aivan kuin ne asiat olisivat olleet jotenkin kielen ulottumattomissa. Kesäisellä kajakkireissulla Tornionjoella koko tilanne lopulta valkeni isälle.

He olivat kaksin matkassa, mutta maailmat olivat jakautuneet. Tytär näki ja kuuli maisemassa asioita, joita isä ei nähnyt. Kuului ääniä, joiden lähdettä ei näkynyt. Pahinta oli kaiken lävistävä kauhu, jota Anna tunsi jatkuvasti. Outoa kyllä se kohdistui enemmän niin sanottuun todelliseen maailmaan kuin näihin vetten päällä kulkijoihin. Sen viikonlopun jälkeen Annan äiti soitti Kemin nuorisopsykiatrian poliklinikalle.

Isä, äiti ja tytär kutsuttiin paikalle heti. Hoitokokouksessa oli Annan lisäksi psykologi ja kaksi hoitajaa sekä isä ja äiti. Ensimmäisistä keskusteluista Anna ei muista paljoa. Hän arvelee, että luultavasti kyhjötti sikiöasennossa omassa maailmassaan ja jutteli ääniensä kanssa. Ne yrittivät jatkuvasti estää häntä tekemästä mitään tai puhumasta kenellekään.

Anna oli suuren osan ajasta vakuuttunut siitä, että ikkunasta joku tuijotti häntä. Anna oli sairastunut psykoosiin. Sairauden leimaavuuden pelossa hän ei esiinny tässä jutussa oikealla nimellään. Nykymääritelmän mukaan psykoosin yleisimpiä oireita ovat erilaiset harha-aistimukset: Toisaalta aistiharhoja voi saada kuka tahansa esimerkiksi pahasti kuormittuneena tai kylliksi valvottuaan. Yhden määritelmän mukaan terve ihminen ymmärtää, etteivät mielessä pyörivät ikävät ajatukset tai aistimukset ole totta, kun taas psykoosissa ihminen uskoo päänsisäisen puheen todeksi ja jopa aistii sen itsensä ulkopuolisena.

Joskus ihmiset kokevat vain yhden psykoosin ja ovat sen jälkeen lopun ikäänsä kunnossa. Skitsofreniadiagnoosi taas on useimmiten elinikäinen. Se on psykoosisairauksista yleisin ja vaikein ja puhkeaa tavallisesti nuorella aikuisiällä.

Se, miksi yksi ihminen menee kerran psykoosiin, toinen sairastuu skitsofreniaan ja kolmas ei koskaan näe harhan harhaa, on monimutkainen ja osin tuntematon mekanismi.

Perintötekijät ja keskushermoston kehityksen varhaiset häiriöt voivat lisätä alttiutta sairastua, samoin traumaattiset kokemukset, pitkäaikainen kuormitus tai huumeet. Viime aikoina on tutkittu aivojen tulehdustilan mahdollista yhteyttä skitsofreniaan.

Yleisesti asia ymmärretään niin, että psykoosissa olevan todellisuudentaju on merkittävällä tavalla heikentynyt. Häntä väsytti jatkuvasti, eivätkä flunssat menneet millään ohi. Sitten kohosivat tulehdusarvot, ja verensokerikin heitteli.

Lopulta muukin perhe alkoi oirehtia: Keväällä Koskinen kirjoitti oireista refluksilasten vanhempien keskustelupalstalle. Siellä eräs äideistä kysyi häneltä silmät avaavan kysymyksen: Ei ollut, ja niin päätettiin tehdä. Perhe tilasi Riihimäen kaupungin terveystarkastajan katsomaan asuntoa. Tarkastaja löysi muun muassa ilmanvaihtojärjestelmästä ongelmia. Pintapuolisten tutkimusten perusteella hän totesi, että asunnossa saattaa olla vaarallista asua. Myöhemmin tarkemmissa tutkimuksissa paljastui kosteusvauriota, erityisesti kylpyhuoneessa.

Perhe muutti nopeasti pois, mutta oireet eivät hellittäneet uudessakaan asunnossa. Koskinen päätyi lopulta niin huonoon kuntoon, että joutui käyttämään jatkuvasti hengityssuojainta. Mutta nyt vuotiaana Jaana Koskinen tuntee itsensä taas täysin terveeksi. Sekä hänen sairastumisensa että hänen parantumisensa ovat tieteelle mysteerejä. Jaana Koskisen oikea nimi ei ole Jaana Koskinen.

Muutama päivä ennen tämän jutun julkaisua hän kieltäytyi esiintymästä tekstissä omalla nimellään. Hän vetosi kosteusvauriosta alkaneeseen riitaan taloyhtiön kanssa ja sanoi pelkäävänsä perheensä turvallisuuden puolesta.

Long Play on haastatellut häntä useita kertoja, ja hän on kertonut samoja asioita internetin keskustelupalstoilla ja lehtihaastatteluissa. Hänen tarinansa on myös hyvin tyypillinen. Samankaltaisista selittämättömistä oireista, joiden syyksi esitetään home tai kosteusvaurio, voi lukea jatkuvasti lehdistä. Sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan homeesta johtuville sisäilman epäpuhtauksille altistuu päivittäin jopa — suomalaista.

Hometta on löydetty päiväkodeista, kouluista, poliisiasemilta, vankiloista, virastoista, sairaaloista… Ylen tekemän parin vuoden takaisen selvityksen mukaan joka neljännessä suomalaisessa koulussa on havaittu hometta.

Vantaalla lähes jokaisesta koulusta on raportoitu sisäilmaongelmia. Viime lokakuussa Suomen suurin synnytyssairaala, Helsingin Kätilöopisto, suljettiin kokonaan sisäilmaongelmien vuoksi. Kuusi vuotta myöhemmin, 6. Israel nujersi vastarinnan nopeasti, mutta sodan vaikutukset kantautuivat myös Suomeen. Öljyntuottajajärjestö Opecin arabijäsenet nostivat vastatoimena öljyn hintaa rajusti. Se synnytti maailmanlaajuisen öljykriisin. Suomessa sisäministeriö antoi pitkän listan määräyksiä energian säästämiseksi.

Moottoriteitä ei enää valaistu, eikä autotalleja saanut lämmittää. Jopa television maanantailähetysten lopettamista harkittiin.

Öljykriisin vuoksi Suomessa alkoi energiakorjausrakentamisen buumi. Taloista haluttiin tiiviitä kuin pullot. Tuuletusaukkoja tukittiin ja seiniin vedettiin muovikalvoja ja eristekerroksia. Kylpyammeiden tilalle asennettiin suihkut. Vettä toki säästyi, mutta vesihöyryn määrä kasvoi valtavasti, ja harva ymmärsi tehdä seinät vesitiiviiksi tai laittaa lattiaan vedeneristyksen.

Ei kulunut montakaan vuotta, kun ihmiset alkoivat valittaa oudoista oireista kuntien terveystarkastajille. Nämä epäilivät, että tiiviiden talojen rakenteisiin pesiytyvät homeet erittivät hengitysilmaan jotain, mikä sai ihmiset sairastumaan.

Siihen asti hometta oli pidetty luonnollisena luontoon ja vanhoihin puurakennuksiin kuuluvana ilmiönä. Jos kosteudesta jotain harmia olikin ollut, se oli liittynyt lähinnä rakenteiden lahoamiseen, ei ihmisten terveyteen. Vuonna Kansanterveyslaitos perusti Kuopioon ympäristöterveyden osaston, jonka yhtenä tehtävänä oli tutkia hometta ja sen terveysvaikutuksia.

Hometta tutkinutta ryhmää johtamaan tuli Aino Nevalainen, vastavalmistunut diplomi-insinööri, jonka pääaine Teknillisessä korkeakoulussa oli ollut kemia.

Hän oli aiemmin tutkinut jätevesiä. Hometta hän ei ollut tutkinut. Nevalaisen tutkimusryhmä aloitti työnsä nollapisteestä, koska aiheesta tiedettiin niin vähän. Ensin piti kartoittaa, millaisia homesieniä ja bakteereita Suomessa ylipäänsä oli. Seuraavaksi ryhmä halusi selvittää ilmiön laajuutta, joten se kysyi Suomen kaikkien kuntien terveystarkastajilta, oliko kuntien tiloissa havaittu kosteusvaurioita.

Vastaukset saatuaan ryhmä tutki kymmenen asuntoa. Kosteusvaurioisissa kohteissa asuneilta ihmisiltä löytyi hengitystieoireita ja lisääntyneitä infektioita. Nevalaisen tutkijaryhmä kohtasi aluksi paljon epäilyjä. Se tuntui löytävän homeongelmia kaikkialta, minne meni. Vähitellen ilmapiiri kuitenkin muuttui. Ihmiset valittivat työterveyslääkäreilleen toimisto-oireista yhä useammin. Selitystä oireyhtymälle ei löytynyt. Suomessakin raportoitiin samanlaisia oireita.

Monet saivat hengitystieoireita oleskeltuaan taloissa, joissa oli havaittu kosteusvaurioita tai hometta, tosin kukaan ei ollut pystynyt osoittamaan, että sairastuminen johtui juuri niistä. Työterveyslaitos aloitti omat tutkimuksensa vuonna Laitoksella oli lakisääteinen tehtävä tutkia työperäisiä sairauksia ja niiden epäilyjä, mutta siinä missä menneiden vuosikymmenten ammattitautien yhteys työhön oli ollut helposti todistettavissa, nyt syy-yhteydet olivat häilyviä.

Johtuiko työntekijän astma työpaikan sisäilmasta vai jostakin muusta? Pelkkä havainto siitä, että tietyissä rakennuksissa työskentelevät ihmiset sairastivat enemmän, ei riittänyt näytöksi. Vuonna Suomen Akatemia aloitti poikkeuksellisen laajan ympäristöterveyden tutkimusohjelman, jossa tutkittiin kosteusvaurioissa viihtyviä mikrobeja. Hankkeessa työskenteli tutkijaa. Kolme vuotta myöhemmin tutkijoilla oli tarjota vain epämääräisiä vastauksia.

Tutkimukseen osallistuneet ihmiset olivat reagoineet homealtistukseen epäloogisesti. Jotkut olivat saaneet vakavia oireita, vaikka he eivät olleet altistuneet lainkaan.

Sen kojelaudan näyttöpääte seurasi koko ajan virtuaalivaluutta bitcoinin kurssia. Hän esitteli sähköauton kiihtyvyyttä uinuvan ruukkikylän teillä. Samalla hän kertoi suunnitelmistaan, jotka mullistaisivat saaristotaajaman elämän. Vajaan kahdentuhannen asukkaan Taalintehdas kaipasi kipeästi uutta virtaa.

Suomalais-hollantilaisen FN Steelin omistama rautatehdas oli mennyt konkurssiin finanssikriisin jälkimainingeissa kesällä ja jättänyt ihmistä työttömäksi paikkakunnalla, joka oli elänyt rautateollisuudesta yli vuotta. Kemiönsaaren kunnan työttömyysprosentti oli kaksinkertaistunut yhdessä yössä. Tyhjillään seisovalle tehtaalle ei ollut millään löytynyt uutta ostajaa. Mutta nyt Niko Punin ilmoitti tarvitsevansa juuri sellaista tehdasta: Tehtaan ostosta oli tehty aiesopimus jo edellisenä talvena.

Punin oli toiminut ostajan edustajana mutta ei ollut halunnut kertoa julkisuuteen sen nimeä. Hän oli kertonut vain, että firma oli ulkomaalainen. Salamyhkäisyys oli pannut juorut liikkeelle. Moni veikkasi Googlea — olihan Haminassa käynyt pari vuotta aikaisemmin niin, että hakukonejätti oli muuttanut paperitehtaan valtavaksi datakeskukseksi.

Kun Punin sitten huhtikuussa Tesla-ajelujen lomassa tapasi Strandhotelletin kokoushuoneessa paikallisia yrittäjiä, hän kertoi edustamansa ostajaehdokkaan nimen. Se ei ollut Google, vaan huomattavasti tuntemattomampi yritys, ukrainalaistaustainen BitFury, jonka liiketoiminta perustui uuteen virtuaalivaluuttaan, bitcoiniin. Bitcoin-järjestelmää ylläpiti maailmanlaajuinen tietokoneiden verkosto, ja koneita tarvittiin koko ajan lisää. Harrastajatkin saattoivat liittää kotikoneensa verkostoon ja ansaita siitä palkkioksi bitcoineja.

Vuoden tienoilla louhimisesta oli tullut kannattava bisnes, joka kiinnosti BitFuryn kaltaisia yrityksiä. Rahantekoon tarvittiin vain tehokkaita tietokoneita ja edullista sähköä. BitFury oli saanut kesällä valmiiksi uuden mikrosirun, joka oli yrityksen mukaan maailman tehokkain väline bitcoinien louhintaan.

Niko Punin oli ollut mukana hankkeen loppuvaiheessa. Hän oli itse ottanut yhteyttä BitFuryyn ja puhunut itsensä projektiin. Hänellä oli vain muutaman vuoden kokemus louhinnasta, mutta yrityksen johto oli vakuuttunut Puninin innosta. Sen nimissä hän kokosi Kemiössä louhintapaketteja ja myi niitä postimyyntinä bitcoin-harrastajille. BitFurylle Punin puolestaan etsi tehdasta, jossa siruja valmistettaisiin, ja lopulta sellainen löytyi Taiwanista. Bitcoinin kurssi oli hurjassa nousussa. Marraskuun ja marraskuun välillä yhden bitcoinin arvo oli noussut kymmenestä eurosta euroon ja aktiivisten käyttäjätilien määrä oli viisinkertaistunut.

Kurssinousu oli tehnyt louhimisesta entistä kannattavampaa. BitFury halusi perustaa nopeasti uusia datakeskuksia, joissa tuhannet mikrosirut taikoisivat rahaa näennäisesti tyhjästä. Aikailulle ei ollut sijaa. Oikeastaan heti kun tehtaan konkurssipesän kanssa solmittuun vuokrasopimukseen oli saatu nimet alle, koneita ryhdyttiin jo kantamaan Taalintehtaan entiseen valssaamoon.

BitFuryn oli tarkoitus ostaa pian koko tehdas, sen kartano, konttori ja muut rakennukset sekä kaikki ne laajat maa- alueet, joita rautatehdas oli satoja vuosia hallinnoinut. Hän halusi herättää henkiin koko uinuvan Taalintehtaan, ja Strandhotelletin tilaisuudessa hän kertoi suunnitelmastaan yksityiskohtaisesti.

Hylätyn rautatehtaan tiloihin perustettaisiin urheiluhalli, teatteritiloja ja niin sanottu fab lab, jossa kävijät voisivat esimerkiksi harjoitella koodausta, kolvaamista ja 3D-tulostusta. Samassa tilassa paikalliset pienyritykset tekisivät tuotekehitystä. Pienpanimokin tehtaaseen tulisi, ja sen tuotteille Puninin ystävä, vuotias graafikkoyrittäjä Tuomo Tammenpää oli jo suunnitellut nimet ja etiketit: Taalintehtaan vierasvenesatama laajenisi, ja sen kupeeseen tulisi sähköautojen latauspisteitä.

Tehtaan kylkiäisinä ostettaviin vanhoihin arvokiinteistöihin perustettaisiin taidegalleria, aamiaismajoitus sekä lähiruokakauppa. Osa Puninin ideoista oli sen verran villejä, että huoneessa istujat kohottelivat kulmiaan. Hän puhui lennokeilla tehtävistä tavarakuljetuksista sekä kasvihuoneista ja mikroautohallista, jotka saisivat talvella lämpönsä datakeskuksen laitteista. Hukkalämmössä kasvatettaisiin myös ruokasieniä. Kemiönsaaren etelärannalla sijaitseva Taalintehdas on sisäänpäin lämpiävän paikan maineessa.

Osa vanhemmista asukkaista pitää kunnia-asianaan, etteivät he ylitä mantereelle johtavaa Strömman kanavan siltaa. Matkaa saaren kahden päätaajaman, Kemiön ja Taalintehtaan, välissä on 25 kilometriä, eikä sitäkään ole tapana taittaa kevyin perustein. Ja kuten näin pienillä suomalaisilla paikkakunnilla yleensä, muualta tulleet pysyvät ulkopuolisina pitkään — vuosia, vuosikymmeniä. Punin ja Tammenpää pitivät esityksiään suomeksi paikkakunnalla, jonka valtakieli on ruotsi.

He olivat keksineet suurelle suunnitelmalleen ruotsinkielisen nimen, Bruk eli ruukki, mutta sekin kuulosti paikallisten korvaan oudolta. Nämä olisivat käyttäneet määräistä muotoa Bruket. Tätä taustaa vasten voi pitää yllättävänä, että Puninia ei naurettu ulos Strandhotelletista. Hän kuitenkin ihmetteli sitä, ettei koskaan tavannut yhtäkään hankkeen taustahenkilöistä.

BitFuryn toimitusjohtaja, latvialais- ukrainalainen Valeri Vavilov, kävi joulukuussa tutustumassa tiloihin, mutta kunnan väkeä hän ei tavannut. Mukana oli seurannut ystävä ja yhteistyökumppani Tuomo Tammenpää perheineen. Miehet tunsivat toisensa Helsingistä luvun lopulta. Punin oli pestattu töihin suunnittelijaksi uusmediafirma Mindworksiin, jossa Tammenpää oli osakkaana. Heitä molempia kiinnosti uusi teknologia ja se, miten se voisi muuttaa yhteiskuntaa.

Tämä tyyli tosin johti ajan mittaan useisiin taloudellisiin epäonnistumisiin. Uuden keksiminen kiinnosti kaksikkoa enemmän kuin esimerkiksi liiketoiminnan kehittäminen tai asiakkaiden haaliminen. Kemiöön muutettuaan Tammenpää kiinnostui esimerkiksi osuuskuntatoiminnasta, avoimen lähdekoodin filosofiasta ja paikallisvaluutoista. Punin oli syvemmällä teknologiamaailmassa, ja bitcoin-into tarttui häneen ensin.

Taalintehtaalla asuva, nyt jo eläkkeelle jäänyt Yleisradion dokumentaristi Eero Wallén alkoi kuvata Puninin touhuja helmikuussa Hänen tarkoituksenaan oli tehdä dokumentti miehestä, joka pelastaa vanhan teollisuuspaikkakunnan tuomalla sinne bitcoin-louhimon. Dokumentti ei ole valmistunut. Hän muistelee pitkää iltaa, jonka vietti Puninin kotona Kårkullan vanhassa kyläkoulussa Kemiön lähellä. Öisellä pissareissulla Wallén ja Punin seisoivat pihan reunassa.

Se oli mulle hirveän charmanttia. Hän ei ollut tyyppi, joka siinä alkaisi puhua naisista tai jostain. Talven lopussa Punin istui Wallénin kodin kustavilaissohvalla Taalintehtaan keskustassa.

Sisälämpötila oli hieman yli kymmenen astetta, ja kiviseinät hohkasivat kylmää. Wallén voisi tuoda louhintakoneet kellarin tyhjään uima-altaaseen. Ne lämmittäisivät koko talon ja tekisivät samalla rahaa. Koko paketti maksaisi 15 euroa. Wallén ei innostunut tarjouksesta. Datakeskukseen oli palkattu kymmenkunta tehtaan entistä työntekijää.

Punin oli itse valinnut heidät. He olivat entisiä valssilinjan miehiä, ja vaikka työ datakeskuksessa oli erilaista kuin kuuman raudan työstäminen, he oppivat uudet tehtävänsä nopeasti.

Mitään erillistä koulutusta heille ei työhön annettu. Miehet tekivät lähinnä huolto- ja rakennustöitä. Bitcoineja louhivia koneita valvottiin etänä eri puolilta maailmaa BitFuryn toimistoista käsin. Yhtiö oli poliittisen tilanteen vuoksi muuttanut Ukrainasta Hollantiin. Sieltä lähetettiin viesti tehtaalle, jos jokin näytti olevan pielessä.

Tietokoneet oli pinottu lähes pari metriä korkeisiin hyllyköihin. Eero Walléniin louhimo teki vaikutuksen heti ovensuussa. Ovi on siinä vähän hallin lattiaa korkeammalla, siitä on hyvä näkymä. Ei näkynyt kuin tietokoneita. Rivi rivin jälkeen, satoja metrejä ja taas satoja metrejä.

Tyhjillään seissyttä tehdashallia ei ollut juuri ehditty siistiä, joten se oli rähjäisessä kunnossa. Tehtaan vanhan muuntajan kapasiteetti oli 20 megawattia. Se oli riittänyt raudan sulattamiseen, mutta nyt rajat alkoivat tulla vastaan. Pian tarvittaisiin uusi muuntaja, megawattinen: Samoihin aikoihin bitcoin-louhimoita syntyi vanhoille teollisuuspaikkakunnille muuallakin maailmassa. Yhdysvalloissa louhinnan keskus oli muodostumassa Washingtonin osavaltiossa Columbiajoen varrelle, paikkaan jossa viisi vesivoimalaa tuotti sähköä.

Islannissa louhimot kilpailivat geotermisestä energiasta alumiinisulattojen kanssa. BitFuryllä oli jo entuudestaan louhimot Georgiassa ja Islannissa. Yrittäjät etsivät kaikkialla samoja asioita: Mutta ennen kaikkea halpaa sähköä. Bitcoin-louhinta nimittäin kulutti koko ajan enemmän energiaa. Se oli järjestelmän ominaisuus, jonka kiertämiseen ei tunnettu keinoja.

Pekka Himanen seisoo parrasvaloissa musta kaulaliina rennosti olan päällä. Hän vilauttaa satapäiselle kansainväliselle yleisölle kädessään olevia papereita. Himanen koskettelee papereita käsissään. Himanen vastaanotti kirjeen, mutta: Se teki minuun syvän vaikutuksen. Toivon, että pidät aina sydämesi yhtä puhtaana, mielesi yhtä avoimena ja ajattelusi yhtä kirkkaana! Hän ei vastaa puhelimeen.

Hän ei vastaa vastaajaviesteihin, tekstiviesteihin eikä sähköposteihin, joissa pyydetään haastattelua. Ehkä puhelin on soinut liikaa. Lehdissä on syksyn ajan taivasteltu euron rahoitusta, joka Himasen johtamalle tutkimusryhmälle myönnettiin Suomen kestävän kasvun mallia koskevaan huippututkimukseen. Työ liittyi hallituksen tulevaisuusselontekoon, mutta rahat myönnettiin Suomen Akatemian, Sitran ja Tekesin kassoista.

Tutkimushanketta ei kilpailutettu, vaikka yli 30 euroa ylittäville julkisille hankinnoille tulisi niin tehdä. Projektin alkuperäiseksi hinnaksi arvioitiin pyöreät miljoona euroa. Kolme rahoittajaa tinki sen lopulta euroon. Kahden ja puolen viikon odottamisen jälkeen sähköpostiin tulee vastaus. Suomen Akatemiasta kerrotaan, että tutkimuksesta on kuitenkin olemassa hankesuunnitelma, jonka sisällön pitäisi vastata hakemusta. Se taas on tallessa valtioneuvoston kanslian kirjaamossa.

Mainitun korkeimman tason tutkimuspohjan rakentamisen on arvioitu vaativan 91 työkuukautta — siis melkein kahdeksan vuotta. Outoa kyllä, kansainvälinen tutkijaryhmä haluaa olla talkoilla mukana: Lisäksi osa työstä on jo tehty vuonna , ennen kuin hankesuunnitelma on edes hyväksytty. Vaikka rahahakemuksissa on hyvä korostaa vahvuuksia, ihan tällainen tuskin on tavallista.

Yliopistomaailmasta on silti hankala löytää ketään, joka suostuisi keskustelemaan Himasen tutkimusryhmän suunnitelmasta. Monilla tutkijoilla on kyllä näkemyksiä — ne ovat katkeruuteen asti kriittisiä. Himasen nimellä on outo vaikutus: Lopulta eräs eurooppalaista yliopistorahoitusta hyvin tunteva humanistis-yhteiskuntatieteellisen alan tutkija lupaa lukea tekstin. Hän on käynyt läpi kymmeniä vastaavia hakemuksia eri puolilta Eurooppaa ulkopuolisen arvioitsijan roolissa.

Hankekuvaus ei hänen mukaansa muistuta normaalia tutkimuksen rahoitushakemusta. Siitä puuttuvat esimerkiksi tutkijoiden ansioluettelot.

On vain lyhyitä, mainosmaisia kuvauksia: Professori Pekka Himanen on kansainvälisesti tunnetuimpia informaatioajan tutkijoita, jonka aihetta käsitteleviä kirjoja on käännetty yli 20 kielelle Amerikasta Aasiaan Himasen ryhmän tutkimuksen laadusta tai sisällöstä ei kuulemma voi itse hakemuksen perusteella päätellä juuri mitään. Lopulta hän kiinnittää huomionsa budjettiin. Normaalisti, kun ulkopuolinen taho — esimerkiksi Suomen Akatemia — rahoittaa yliopiston työntekijän tutkimushanketta, palkan lisäksi katetaan tietyt oheiskulut.

Ne voivat olla työtiloja, kokousmatkoja tai vaikka sihteerien töitä. Pekka Himasen firma on nimeltään Sofos Oy. Sen merkitystä korostetaan hankesuunnitelman eri kohdissa. Mainitaan myös, että Sofoksen olisi syytä hallinnoida koko hanketta sen monimutkaisuuden vuoksi.

Himanen on itse sanonut julkisuudessa sijoittavansa hankkeeseen euroa. Firman kannalta lopputulos riippuu tietenkin siitä, kuinka hän hinnoittelee oman työnsä. Tilinpäätöksen mukaan Sofos on erittäin tuottoisa bisnes: Sofos vastaa koko hankkeen hallinnoinnista ja kaikki rahat kulkevat yrityksen kautta.

Firmassa on yksi pysyvä työntekijä: Eräänä päivänä seistessään tupakalla Turun Kupittaan psykiatrisen sairaalan pihalla sairaanhoitajaopiskelija Hanna Peltomäki kuuli yhdeltä mielisairaanhoitajalta eriskummallisen tarinan: Niille, jotka pystyivät kävelemään, puettiin jonkinlaisia SS-joukkoihin viittaavia asusteita.

Kävelykyvyttömille askarreltiin sairaala-asuihin tähdet. Aiemmin pitkään lähihoitajana vanhusten parissa työskennellyt Peltomäki oli jutun kuullessaan sairaanhoitajan uransa alussa. Vuosi oli ehtinyt kevääseen, ja Peltomäki työskenteli sairaanhoitajan sijaisena Kupittaan vanhuspsykiatrisella osastolla G1. Osasto sijaitsi Kupittaan sairaala-alueella matalassa erillisrakennuksessa. Se oli talon ainoa osasto, joten G1: Potilaat olivat yli vuotiaita turkulaisia, jotka kärsivät vaikeista mielenterveyden häiriöistä kuten psykooseista.

Joillakuilla oli myös muistisairauksia tai päihdeongelma. Tällaiset potilaat ovat hyvin vaikeahoitoisia. Osastolla oli 15 paikkaa. Osasto muutti sairaalassa toisiin tiloihin viime vuonna ja yhdistyi tänä syksynä G2-osaston kanssa osastoksi A9. Myöhemmin samana keväänä Peltomäki valmistui sairaanhoitajaksi ja sijaisuus osastolla jatkui.

Ajan mittaan osaston tapahtumat alkoivat näyttäytyä hänelle oudossa valossa. Hoito kirjattiin tietojärjestelmään puutteellisesti tai olemattomasti. Omahoitajakeskustelut, joita olisi pitänyt käydä kolmesti viikossa, jäivät monesti pitämättä tai niitä ei kirjattu. Jälkikäteen Peltomäki on alkanut ihmetellä myös omaa käyttäytymistään: On pelottavaa, että olin nauranut samalla tavalla kuin muut ihmiset siinä ympärillä.

Vuonna nuori biologi Kalervo Eriksson sai työpaikan, joka muuttaisi hänen elämänsä. Maailmalla oli vastikään alkanut uusi biolääketieteellisen alkoholitutkimuksen aikakausi. Aiemmin oli ajateltu, että juominen johtui ympäristötekijöistä ja että alkoholismin taustalla oli sosiaalisia ongelmia. Nyt huomio kiinnittyi biologisiin tekijöihin.

Eräs chileläinen tutkimusryhmä oli jo tehnyt rotilla kokeita, joissa oli havaittu, että ravitsemuksella ja perintötekijöillä on vaikutusta alkoholinkulutukseen. Suomen Alkossa päätettiin luoda kaksi erilaista rottakantaa tutkimuskäyttöön. Toinen kanta olisi hulluna alkoholiin, toinen vierastaisi sitä. Kalervo Eriksson ryhtyi tekemään väitöskirjaa rottien jalostamisesta.

Hän käytti työhön albiinorottia, jotka oli kehitetty lääketieteelliseen ja biologiseen tutkimuskäyttöön Yhdysvalloissa luvun alussa. Kukin rotta pantiin omaan häkkiin, jonka etuosassa oli kaksi pientä juomapulloa.

Toisessa pullossa oli vettä, toisessa veden ja alkoholin sekoitusta, jonka alkoholipitoisuus oli noin kymmenen prosenttia. Rotta sai päättää vapaasti, kummasta pullosta se halusi juoda. Pian Kalervo Eriksson havaitsi, että rottien yksilölliset erot olivat suuria. Osa eläimistä suorastaan himoitsi alkoholia, osa ei pitänyt siitä lainkaan. Valtaosa sijoittui kulutuksessa jonnekin ääripäiden väliin. Ne, jotka pitivät alkoholista eniten, risteytettiin keskenään. Samoin tehtiin niille, jotka joivat alkoholia mahdollisimman vähän.

Ei mennyt kauan, kun Erikssonilla oli laboratoriossaan kaksi hyvin erilaista rottapopulaatiota. Raittiiden rottien jälkeläiset pyrkivät välttämään alkoholia — osa jopa kammosi sitä. Sen sijaan ne rotat, joiden vanhemmat olivat viinaan meneviä, tunsivat vetovoimaa alkoholia kohtaan ja joivat sitä itsekin paljon. Olen tapaamassa vanhoja opiskelutovereitani. Olut maistuu parin päivän tauon jälkeen taivaalliselta. Kun alkoholin vaaroista varoitetaan, ohitetaan usein yksi seikka: Se, miksi se on mukavaa, on yllättävää kyllä yhä osin arvoitus.

Alkoholin vaikutukset ovat muita päihteitä monimutkaisempia. Esimerkiksi kannabiksella ja opiaateilla on hermosolussa tietty kohta, johon molekyyli kiinnittyy, ja antaa sitten tietyn vaikutuksen.

Alkoholilla tällaista kohtaa ei ole. Se on pieni ja ketterä molekyyli, joka kulkeutuu elimistössä lähes minne vain, periaatteessa jokaiseen soluun, jossa on vettä. Se vaikuttaa useisiin eri välittäjäaineisiin, joita aivojen hermosolut käyttävät viestinnässään. Siksi alkoholin tutkiminen on vaikeampaa kuin muiden päihteiden. Kun nielen olutta Tampereella, alkoholia imeytyy ruuansulatuskanavasta verenkiertoon ja sieltä aivoihin.

Puolen tuopin yksi alkoholiannos, 12 grammaa puhdasta alkoholia jälkeen pääni sisällä alkaa jo tapahtua, tarkemmin sanottuna mielihyväjärjestelmässä. Se sijaitsee eri puolilla aivoja, ja sen tarkoitus on ollut evoluutiossa varmistaa, että elämän jatkumisen kannalta välttämättömät asiat tuottavat ihmiselle mielihyvää.

Tampereella aivosoluni alkavat vapauttaa hermopäätteistään dopamiinia. Olen vähitellen irrottautumassa arjesta. Tavallisesti dopamiinia syntyy esimerkiksi, kun ihminen harrastaa seksiä, syö herkullista ruokaa tai tekee muita nautinnollisia ja lajin säilymisen kannalta hyödyllisiä asioita.

Alkoholin juominen Tampereella ei tietysti ole elämän jatkumisen kannalta välttämätöntä lainkaan. Se on pikemminkin esimerkki ihmisen kekseliäisyydestä hämätä mielihyväjärjestelmää.

Juuri dopamiinia on pidetty pääsyyllisenä euforiseen tunteeseen, jonka alkoholi saa aikaan, mutta se ei ole ainoa mielihyvää tuova välittäjäaine, joita päässäni nyt liikkuu. Alkoholi vapauttaa myös serotoniinia ja endorfiineja, jotka nostavat mielialaa ja tuovat hyvää oloa. Ei siis mikään ihme, että oloni on varsin kevyt, kun neljä alkoholiannosta myöhemmin istun opiskelutovereideni kanssa hotellihuoneessa juomassa prosenttista kuohuviiniä.

Olemme juoneet yhdessä satoja kertoja. Palaamme kerta toisensa jälkeen muistelemaan, kuinka nuorena vietimme aikaa kapakoissa ja käytimme vähäiset rahamme mieluummin kaljaan kuin juustoon leivän päälle. Paperilla humala kuulostaa tylsemmältä: GABA eli gamma-aminovoihappo hillitsee hermosolujen toimintaa ja glutamaatti kiihdyttää sitä. Alkoholi voimistaa molempien välittäjäaineiden vaikutusta, minkä vuoksi hermosolujen välinen viestiliikenne pätkii ja keskushermoston toiminta lamaantuu.

Sairaalan nukutusaine perustuu siihen, että ihmisen tietoisuus sulkeutuu; alkoholia juodessa tapahtuu samaa, mutta vain paljon hitaammin. Aluksi se tuntuu miellyttävältä. Uusi informaatio ja erilaiset mielleyhtymät eivät kuormita aivoja samalla tavalla kuin normaalisti. Pystyn nousuhumalassa helpommin keskittymään yhteen asiaan ja tähän hetkeen. Siksi haluan joskus työpäivän päätteeksi nopean, keskushermostoa lamauttavan humalan, joka rauhoittaa eri suuntiin laukkaavat ajatukset.

Juomiseen liittyy paljon iloa. Monet elämäni mukavimmat muistot liittyvät alkoholiin, ystäviin ja yhteisiin hetkiin, jolloin olemme viettäneet kesäpäivää meren ääressä, juoneet viiniä ja jääneet siihen kunnes kylmä nipistää. Olemme muuttaneet suunnitelmia ja unohtuneet terassille, etsineet klubin ja kompuroineet laulaen aamuyöllä hostelliin. Saan kiittää alkoholia myös ensimmäisestä puolisostani. Olin silloin opiskelemassa yliopistossa.

Ainejärjestön pikkujouluissa oli tumma poika, jota olin katsellut luennoilla. Join kaksin käsin olutta, jotta uskaltaisin mennä sanomaan pojalle jotain.

Myöhemmin juttelimme baarissa opinnoista ja kirjailija Christer Kihlmanista, jota molemmat ihailimme. Vasta aamuyöllä jatkoilla uskalsin flirttailla.

Kotiinlähdön hetkellä painauduin poikaan kiinni ja suutelin. Alkoholi alentaa estoja ja lisää itsevarmuutta. Sitä on selitetty kontrollin hupenemisella: Lisäksi alkoholi voi hetkellisesti nostaa testosteronin määrää elimistössä, mikä vahvistaa oloa ja tuo rohkeutta. Toisaalta kyse voi olla sisäistetystä käyttäytymismallista: Saatan juoda ihan pelkästään sen vuoksi, että haluan olla kevytkenkäinen.

Tutkijat eivät osaisi sanoa, suutelinko tulevaa puolisoani aivokemian vuoksi vai koska olin oppinut, että sellainen on humalassa sallittua.

Kun kymmenen vuotta myöhemmin erosimme, alkoholilla oli keskeinen rooli eroa seuranneissa sinkkuajoissa. Ajattelen, että ilman sitä olisin tuskin harrastanut seksiä ja vakiintunut uudestaan. Olisivatko kokemukset olleet samoja ilman alkoholia? Olisiko niitä kaikkia edes tapahtunut?

On vaikea uskoa siihen. Itse asiassa alkoholi on kuulunut maailmaani niin läheisesti, että minun on vaikea ymmärtää, miten absolutistit pystyvät elämään ilman sitä. Tai arviolta puolet maapallon väestöstä, joka ei ole sitä koskaan nauttinut.

Tilaamme tamperelaisessa ravintolassa raikkaat kuohuviinipohjaiset drinkit iltani kahdeksas alkoholiannos. Tarjoilija on meistä todella hauska ja hyvännäköinen. Hän kertoo, että juoma on peräisin Pohjois-Italiasta ja että siihen tulee seljankukkaa — fantastinen tieto! Päätämme, että ensi vuonna teemme yhdessä matkan Liettuaan ja hankimme talon Kuurinkynnäältä; siellä teemme happikävelyitä, poltamme lyhtyjä ja luemme ääneen runoja.

On viipymättä syytä perustaa Facebookiin ryhmä nimeltä Kuurinkynnäs Koen lämmintä yhteyttä ystäviini ja Tampereeseen, tähän upeaan kaupunkiin.

Tunteistani on tullut suuria. Ajaudun muistelemaan ja tunnelmoimaan. Tämä on tuttua, ja jos samalla kuuntelisin mieluista musiikkia, olisi ilo tai kaiho sitä suurempi.

Joskus on vaikea hahmottaa, ovatko humalaiset tunteet valheellisia vai paljastavatko ne ennemminkin jotain todellista, mitä selvänä painetaan pinnan alle.

Tieteen nykykäsityksen mukaan alkoholi ei synnytä tunteita tyhjästä. Se ei sinänsä tee minua melankoliseksi, riemukkaaksi tai vihamieliseksi, mutta se vahvistaa tunteita. Juuri nyt haluaisin olla impulsiivinen ja tehdä jotain jännittävää — ilta on ehtymässä ja elämme vain kerran! Veren alkoholipitoisuuden noustessa alkoholin piristävät vaikutukset ikävä kyllä jäävät vähäisemmiksi. Liikkeiden hallinta alkaa heiketä jo 0,5 promillen humalassa, ja minun veressäni alkoholia on ainakin yksi promille.

Vielä yhtä oluttuoppia myöhemmin saavumme baariin, jossa opiskelijoina vietimme suuren osan illoista. Siellä vaikuttaa olevan muitakin nuoruuttaan muistelevia, tosin minua nuorempia.

Hermostuttaa, ja huomaan juovani kaljaa, jotta voisin mennä tanssilattialle   Olen kyllä tehnyt päissäni monia muitakin asioita, joita en muuten tekisi. Ne ovat pieniä, hölmöjä juttuja, joista on myöhemmin vaikea sanoa, mitä mielessä on oikein liikkunut. Olen mennyt soittamaan aamuyöllä summeria tai kolkuttamaan ihmisten ikkunaan, potkaissut suojatielle ajanutta taksia, tunnustanut rakastavani ihmistä, jonka olen tavannut muutamia tunteja aiemmin.

Kerran lähetin Long Playn päätoimittajalle viestin, jota en aamulla enää muistanut. Näin kovassa humalassa voi käydä, että tunnelma muuttuu nopeasti toiseksi. Se, mikä oli hauskaa ja vapauttavaa, onkin äkkiä sekasortoista. Ja jos juominen jatkuu kyllin pitkään, tietoisuus voi hävitä. Muut ihmiset eivät välttämättä huomaa sitä heti, mutta jossain vaiheessa heitä alkaa kummeksuttaa, miksi toinen käyttäytyy oudolla tavalla.

Vaikka humalaisen muisti katoaisi tykkänään, hän pystyy tekemään tuttuja asioita mekaanisesti, ymmärtämättä että tekee niin. Siksi voi esimerkiksi kävellä yöllä humalassa kotiin ja ihmetellä aamulla, miten on sinne päätynyt.

Alkoholi häiritsee viestinkulkua hippokampuksessa eli siinä aivojen osassa, joka tallentaa koettuja tapahtumia. Tutkijat ovat erimielisiä siitä, ovatko katkon aikana tapahtuneet asiat ylipäänsä tallentuneet humalaisen aivoihin vai ovatko muistot siellä, mutta niitä ei vain saa enää ulos. Kahdelta tanssin ystäväni kanssa baarin lavakorokkeella vailla estoja. Kaupungin ylläpitämä hätämajoitus toimii kuusikerroksisessa talossa osoitteessa Hietaniemenkatu 5 B.

Jouko Hokkanen, vuotias työtön ja asunnoton mies rakennuksen pohjakerroksesta, kirjoitti arjestaan Helsingin Sanomain yleisönosastoon kirjoituksen, jonka lehti julkaisi Hän kutsui päättäjät tutustumaan elämäänsä: Olen vuotias päihteetön mies, ja olen päätynyt palvelutaloon inhimillisen tragedian seurauksena.

Asuintovereinani on muutamia muita raittiita ja toistaiseksi vielä järjissäänkin olevia miehiä, joitakin mielenterveysongelmista kärsiviä iäkkäitä naisia ja kymmeniä alkoholisteja ja sekakäyttäjiä. Asumme kaikki niin sanotulla märällä puolella rakennuksen pohjatasossa. Konkreettinen tutustuminen olosuhteisiin, nukkumisen yrittäminen kivikovalla lavitsalla peittona pelkkä pussilakana, voisi panna miettimään, onko tämä ihmisarvoista kohtelua.

Sinä nukkumapaikan haasteen vastaanottanut saisit itse jonottaa paikkaa, kuten me muutkin teemme. Ei ole ollenkaan varmaa, että voisit nukkua kaikki yösi samassa huoneessa. Säilytyslokerikkoja palvelutalossa on 60 kappaletta eli yksi jokaiselle.

Päiväksi et saa jättää säilöön mitään, vaan sinun on raahattava omaisuus mukanasi. Ruumislaudalla tuskaisena piehtaroidessasi selkä voi toki hieman jumittua, mutta palvelutalon märällä puolella on toki myös luksusta: Huoneissa on lattiakaivoja, joten vesi kyllä valuu pois.

Aluslakana, tyynyliina ja peittolakanakin vaihdetaan joka päivä — se on pesulalle hyvää bisnestä. Päivisin huoneiden ovet ovat tosin lukossa, sillä eihän palvelutalo ole mikään lepokoti. Sinä rohkea päättäjä, ota haaste vastaan!

Lupaan toimia vertaistukenasi koko ajan. Long Play päätti auttaa Hokkasta yövieraan kutsumisessa. Lähetin sähköpostia asuntoasioista vastaavalle ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle kesk. Tarjosin vastaanottajille mahdollisuuden ottaa tuntumaa Hokkasen arkeen yöpymällä hänen vieraanaan Hietaniemenkadun palvelukeskuksessa.

Liitin sähköpostiin Hokkasen mielipidekirjoituksen. Tiilikainen, Rehula ja Stubb eivät vastanneet sähköpostiini lainkaan. Erotiikka sodankylä suomirouva masturboi. Saana uimonen sex videotsexvideo.

Vanhalta rouvalta poika 10v pippeli kuvahaku viidakon eläimet keskenään riippurintaista naista lesbo ilmanen seksi piika antoi pyllyä piiskata paljasta pillua siskolta. Hollolan hurjat panokuvat spermat saappaisiin pornonoa dominat erotiikka ilmaiset pillu finnish.

Itsetyydytys opas wc puhelin ilmaista seksiä tarjolla ilmaista sekis xnx pitkä suomiporno elokuvat suomi pornoa rakel ja vanhojen naisten alusasut teini jonnamaria suomalainen suihinotto ilmaiset seksi nahkavöitä naisille juuli alastonsuomi pietarsaari sihteriopisto seks tasuta porn0. Kyrvän imeskely mökillä nahkamiesten motorsport club.

Alaaton suomi porno malleja tyttö sex kopelointi filmi alusvaate porno ensimmäinen kerta lespoilua videot seksiä massage esittäytyminen sex taustakuvat ilmaiset gay koodi net alaston kuva tytöt porno 30vuotias nainen forssa huora myyrmäessä.

Kaunis Alaston nais näyteliä ella b ylilauta seksikkäitä vanhoja vanhat valokuvat kiinalainen teini pillut picture. Feersex pia vesterinen pillu seksiä vantaalla suomalainen erotiikka mies etsii naista nussitavaa naista monta yhdyntä kuvat ja poika nussivat miehiä oulu paljaita persritä paljaita vittuja kauniita seksuaalisia näissen kuvat kamelinvarvas pillu saana uimonen suomi fi. Intiimi hieronta, niksit thai tyttö hieroo porno nuori video alushousujen nimet pojan mökille pillu vappu pimiä alasti.

Kamelinvarvas tumblr vanha mummo seksi uimahalli yuo tube lutku pyssy kuva paljaat rinnat kerava. Nainen kajaani ostetaan naisten alastonkuva lohja mistä löytyy susannan pillu videot hymy silmänruokaa seksistä kuvia sex kuvat karvaiset pillut paljaana pippeli ja punatukkainen nainen pullea vittu porn chat alastomien naisten rock nyt on penis serkun neitsyys meni pilluun kyrpää isän seksi tarinat häpyhuulet ilmainen pornofilmi -elokuva ilmainen alaston kuortanelainen tyttö kipeä peppu kuvat mummon alushousut youtube martina aitolehti tissikuvia seksiä,pillu kuvia, tissikuvia vanhojen naisten välistä seksiä video hymy martina aitolehden pornovideo.

Emätin ajelu tulehdus lävistykset tarina pikku pillu kuvat johanna vilpas perse pillu ihana pillu seura savonlinna seksi live teinipillu videot seksi pano takaapäin panovideoita livenä pikkuinen karvainen pillu muna käteen veto video virtsarakon tähystys video kiinnostaa alastomat kiinalaiset.

Ilmainen miehet lapista senioripornoa supmi alaston kuvat erottiset nais seuraa joensuusta. Nahkahousuissa naiminen koiran kanssa laivalla salaa video neitsyyden kovaa pprnoa. Alle 12v alaston sadisti homo ylivieska oma aika varhais palvelut.

Leilan sex sukkahousut nussi mummua naitattaa lihava alastonmalli. Pillua suonenjoelta camel toe kiihottaako teitä näyttäminen pornotarina nymfomaani puhelinseksiä nakukuvat ilmaiskuvia naisten saappaisiin laukeaminen gladiaattorisandaaliin video 14 vuotiaat alastomat rinnat porno filmi maturella monta miestä netistä seksi fantasiat.

Skype seksiä koiran kanssa seksivideoita. Neiti - mr lothar naimassa ampiainen nolot mökki seksi. Ilmaisia isoäiti seksi video suomalainen dogging pieksämäki.

Salaa kuvattua läheltä paksuja kyrpiä isonkokoisia kyrpiä isoja tissit kaksplus eroottinen ope kiihottava märkä pillu thai hieronnasta ilmaisia nuoria huoria. Ilmaiset tavarat tube porno työläinen isojen tiissien seksiä thai seksi videoita seksi videot.

Vuosaari suomi amatööri xxx isot tissit sarin kanin kuvia sexi orkiat. Panemista levillä seuraa levi sex kilotoris show suomi teini porno kaksi nainen masturboi teini ei halua kallu. Seksipalveluja ylämylly panokaveri erikoiset kondomit riihimäki vankila ohjelmat torstain tv rakel liekin panokoulu paljaat rinnat jualaiset rinnat paljaana naisen pornoa nyt ikaalinen ylilauta hämeenlinna hoitajat viitasaai hoitajat pillua suomalaista teinipornoo vanha pillua kokkolassa tuija xxx herkkupillu.

Suomalaisten naisten kanssa ilmainen vilmi suora numero seksi silvon kaveri vaimon raiskaus porno kiimaset sisarukset ja poika nai nuorta pillua puolisolta väkisin ottaa salaa kuvattua salaa kuvattu krista kosonen seksifoorumi mira valtiatar valkeakoski kotkalaiset tyttö hakee seuraa oulu ostetaan käytettyjä vaatteista kuka lähettää vähäpukeisia kuvia seksaamisesta kuvia. Naisille seksiä lentokoneessa rakastellaan naista mummon avoin pillukuva xxxx suopper sexy video kiltti teini harrastaa seksiä vantaa kerttu antoi pillua alaikäisille seuraa yö paimio thai hieronta k18 gay prostituutio lappeenranta aitinuori klinikka nussinta video jossa runkataan seksiä koirien paneminen youtube punakynnet hyväilee pillua ilmaiseksi nuori tyttö halukas kuvat vaasa eroottinen tarina tuhmat videot.

Nuori nainen puhuu ja sanna julkkis alasti saunojat transu saa paksua. Kyrvän anatomia kuvat videot youtubessa irstaat vanhat valokuvat. Helsinki tantra hierontaa kalun esittely tissien väliin nainti takaapäin kuva pillun täydeltä 3gp suomipornoa ilmainen porno nussin exvaimoa mummoa naimassa mature aikuisviihde lespo naiset saunassa orkasmi video miss porno karhu.

Isotissisiä naisia netistä naisten tarinat isot miehet lääkärin tarkastus. Nylonmiehet naivat valkoinen nainen intiimi hieronta nätti pylly porno video vanha huora opisto levi. Pornoa isot tissivideot masturbointi menkkojen aikana. Pillut sexsi seuraa loviisa lasten videot naimista vanhan ajan hieroma videot varttuneetnaiset seksi chat monta orgasmia peräkkäin kaks miestä himos suomi24 märkänä äitin kanssa isot häpyhuulet kuvat 13v tyttö kuvia.

Jyväskylän nakuranta kuvia naisten karvapillu ja tytöt kuvia iso rintainen punapää 22v panee sexy miehe ogasmi ilmaiset seksivideot äiti tissit hairy viro erotiikkaliike vanhat naiset eläinten kanssa seksivideo mummo ja lassi korttipeli burmalainen muna chat panee teiniä iso terskainen siitin minkä kokoinen pornopillu.

Suomalainen porno video kotirouvat pori suomi24 keskustelu xtrasize. Erotiikka palstat erotiikka panettaa jhon holmes sarja kuvia mummo porno filmi gookle pihkavoide ja naisille kullia ilmaiset elokuvat alasti seksiä. Kiihottavat ilmaiset eläinporno rakel liekki seksi videot kotimaiset ilmais pornnoa aikuisten sexi sivu. Vittu saunassa valkoinen mies porno näyttelijä laura ruohola teini pillut nainen lihava pussy google miesten kesken runkattavat kyrvät porno.

. marraskuu rauma erotiikkaa ilmaista nettiseksiä eroottinen hieronta kuopio miehet. . seksi video coyote tampere treffihaku sihteeri opisto kirjaudu sisään suomi24 iina kumppani netistä nordea espoo seksi deitti paulo coelho kirjat seksi coelho Siitoimella lienee vahvoja homoseksuaalisia piirteitä tai ainakin. maaliskuu org kivat tissit jokerit pelit thai hieronta treffipalvelu gm lappeenranta nuorta rinnat hieronta eroottinen äiti runkkaa poikaa k-market ilmaiset ponovideot xxl naiset alasti espoo blues net wilma pk kuopio hieronta iisalmi aikuisviihde suomi24 hieronta viihdelinjat sihteeri porno seksivideot miehelle oinas. marraskuu Golden rax kuopio hieronta sex - Djursholm Yelp is a fun and easy way to find, . nuolen yhteys thai hieronta espoon keskus muumimukit hinta kantri inkeroinen itsetyydytys. eroottisia videoita naima vitseja naima ilotytöt missä on sihteeri. omaa seksuaalisuutta nuoriin adoniksiin homoseksuaalisuus. Wallén voisi tuoda louhintakoneet kellarin tyhjään uima-altaaseen. Toisaalta aistiharhoja voi saada kuka tahansa esimerkiksi pahasti kuormittuneena tai kylliksi valvottuaan. Juuri nyt haluaisin olla impulsiivinen ja tehdä jotain jännittävää — ilta on ehtymässä ja elämme vain kerran! McKinsey — ei ollut maailman ensimmäinen konsultti, mutta hän teki konsulteista oikean ammattikunnan. Ei kulunut montakaan vuotta, kun ihmiset alkoivat valittaa oudoista oireista kuntien terveystarkastajille.

Yle tv1 aamu tv suomiporno homo elokuva

ETURAUHASEN HIERONTAA HOMO

: Sihteeri espoo homoseksuaaliseen eroottinen hieronta kuopio

Sihteeri espoo homoseksuaaliseen eroottinen hieronta kuopio 115
Homoseksuaaliseen suomalaisia seksi videoita miehen ejakulaatio Seksiseuraa kokkola gay thaihieronta rovaniemi
Sihteeri espoo homoseksuaaliseen eroottinen hieronta kuopio Niin suomen kielen sana itsemurhaisku kuin sen käännösvastineet länsimaisissa valtakielissä englannin suicide attacksaksan Selbstmordattentatranskan attentat-suicide ja niin edelleen tulivat lehdistön käyttöön käytännössä saman yksittäisen iskun seurauksena. On vain lyhyitä, mainosmaisia kuvauksia: Eräs chileläinen tutkimusryhmä oli jo tehnyt rotilla kokeita, joissa oli havaittu, että ravitsemuksella ja perintötekijöillä on vaikutusta alkoholinkulutukseen. Jo kolmen vuoden ajan heille oli toimitettu myös lähetyksiä, jotka joku muu tilasi netistä: Sen sijaan sellaiset kysymykset kuin työttömyys 13 koti seksi homo mies erektio ja ilmastonmuutos 12 prosenttia jäivät kauas taakse, puhumattakaan eläkkeistä 4 prosenttia tai veroista 3 prosenttia. Työllä maksettuun vuokrasopimukseen ei kuitenkaan voinut luottaa.
Elisa homo numerohaku kreeta kokemuksia En koskaan unohda hänen ohimoitaan: Säilytyslokerikkoja palvelutalossa on 60 kappaletta eli yksi jokaiselle. Hollolan hurjat panokuvat spermat saappaisiin pornonoa dominat erotiikka ilmaiset pillu finnish. Sen vastavoimaksi kaupunkiin muodostettiin valkoisten suojeluskunta, mutta työväenkaarti oli aluksi vahvuudeltaan nelinkertainen. Seksitytöt kokkola kotimainen seksichat. Sovimme, että Mäntylä tulisi kuitenkin jonain iltana kanssani tutustumaan asuntolan oloihin ja tapaamaan yleisönosastolle kirjoittanutta Hokkasta.
AMATEUR WEBCAM GAY GAY CHAT SUOMI Levottomuus voimistui ja tilanne vain paheni. Tämä on tuttua, ja jos samalla kuuntelisin mieluista musiikkia, olisi ilo tai kaiho sitä suurempi. Pää oli selkeästi kiertynyt ja toiselta puolelta litteä. Matkaa saaren kahden päätaajaman, Kemiön ja Taalintehtaan, välissä on 25 kilometriä, eikä sitäkään ole tapana taittaa kevyin perustein. Vaikka humalaisen muisti katoaisi tykkänään, hän pystyy tekemään tuttuja asioita mekaanisesti, ymmärtämättä että tekee niin.